Мейманканалар жана ресторандар өз иштеринин жүрүшүндө олуттуу калдыктарды пайда кылышы мүмкүн. Таштандылар ар кандай булактардан, анын ичинде ашканадан (тамак-аш калдыктары), бакчадан (бакча калдыктары), бөлмөлөрдөн жана лоббилерден (пакеттин калдыктары, анын ичинде пластик жана айнек жана аралаш калдыктар) келип чыгат. Албетте, мейманканалар лампалар, батарейкалар, электрдик жана электрондук калдыктар ж.б.
Мейманкана жана ресторандардын ишинин айлана-чөйрөгө тийгизген таасирин жогорулатуудан тышкары, таштандыларды туура эмес башкаруу визуалдык жана жыт сезүүчү терс таасирин тийгизиши мүмкүн. Таштандылар (көбүнчө кагаздан, пластиктен, айнек бөтөлкөлөрдөн ж.
Таштандыларды туура башкаруу – ар кандай экологиялык таза мейманкананын же ресторандын негизи. Таштандылардын алдын алуу ээлери үчүн чыгымдарды азайтат, сайттын визуалдык жагымдуулугун жогорулатат жана көбүнчө морт чөйрөгө (көл, тоолор ж.б.) таасирин азайтат.
Натыйжалуу калдыктарды башкаруу калдыктар иерархиясынын ыкмаларына негизделген. Алдын алуу кайра колдонууга караганда жакшыраак. Кайра колдонуу кайра иштетүүгө караганда жакшыраак. Кайра иштетүү башка калыбына келтирүүгө караганда жакшыраак. Таштандыга чыгаруу эң начар вариант, ал Кыргызстанда эң көп колдонулат.
Таштандыларды башкаруу практикасын жакшыртуу бир нече жөнөкөй кадамдардан башталат:
Келечекте, керексиз нерселерден качууга жана кайра колдонуу же чыгармачылык менен пайдалануу, оңдоо аркылуу туура нерселердин/жабдуулардын өмүрүн узартууга көңүл буруңуз.
Айланма экономиканын принциптерин үйрөнүп, аларды калдыктарды башкарууда гана эмес, ошондой эле бардык чарбалык иштерди жүргүзүүдө колдонууга аракет кылыңыз. Айланмa чечимдер популярдуу жана кирешелүү болуп калгандыктан, алардын айрымдарын колдонуу мүмкүнчүлүктөрүн изилдөө керек: