Улуу Британиядагы таштандысыз ресторан ысырапкерчиликтүү өнөр жай логикасынан алыстайт

Тамак-аш калдыктары кайра иштетүү жана өндүрүү, дүкөндөрдө, ресторандарда, кафелерде, ашканаларда жана үйдөн баштап бүтүндөй азык-түлүк жеткирүү чынжырына таасирин тийгизген маселе. Жыл сайын дүйнө жүзү боюнча өндүрүлгөн тамак-аштын үчтөн биринен ашыгы же 2,5 миллиард тонна ысырап кылынат, ал эми дүйнө калкынын 10%ы жетишсиз тамактанууда.

Маселени чечүү үчүн, Лондондогу, Улуу Британиядагы Silo рестораны калдыксыз логикага жетүү үчүн конкреттүү иш-аракеттерди жасады. Ашкана командасы ортомчулардан баш тартып, фермерлер менен тыгыз иштешет, тамак-ашты таңгаксыз гана кабыл алат, нан үчүн унун өзү тегирменге тартат, спирт ичимдиктерин даярдап, сүттү сыр менен йогуртко айлантып. Таштандыларынан болсо компост жасашат. Атүгүл сунушталган ийкемдүү меню менен азыктардын болушуна жана анын формаларына жана санына жараша жасалат. Кошумчалай кетсек, ресторандын жасалгасы дагы калдыксыз дизайнга негизделген. Мисалы, балырлардан жасалган ресторан кулондору, лампалар үчүн кайра иштетилген шарап бөтөлкөлөрү жана кайра иштетилген желим баштыктардан жасалган табактар бар. Мындан тышкары, дааратканалар кофе машиналарынын калдыктары менен жуулат, ресторан электр энергиясын колдонууну жеңилдетүү үчүн күн батареяларын орнотууну көздөйт.